Algemene informatie over Griekenland

Griekenland is een veelzijdig vakantieland. Met name de Griekse eilanden zijn zeer populair onder de Nederlandse vakantiegangers, maar het fraaie vasteland mag ook zeker niet vergeten worden. Over het algemeen beschikt Griekenland over indrukwekkende historische bezienswaardigheden, rust en rijke flora en fauna.

Ontdek de prachtige stranden, idyllische bergdorpjes en pittoreske vissersbaaitjes.

Voor meer informatie over de regio’s verwijzen wij je graag verder naar de regio informatie.

Landschap & bevolking

Landschap

De Griekse natuur kent vele gezichten. Het land kent vele eilanden met prachtige en unieke natuur, maar Griekenland is zeker meer dan alleen zon, zee en strand. Met name de wateren rondom Griekenland zullen je versteld doen staan met dolfijnen, makrelen, haaien, sardines, zwaardvissen, octopus, tonijn, zeekatten, zee-egels en pijlstaartinktvissen.

In Griekenland vindt je meer dan 6.000 verschillende soorten bloemen- en planten. Enkele zijn inheems en uniek in Griekenland en de wereld. De olijfboom is de meest voorkomende boom in Griekenland. Ook palmbomen zul je in Griekenland veel tegenkomen. De meeste dadelbomen en kokospalmen zal je zelfden treffen, aangezien deze alleen groeien wanneer de temperatuur het hele jaar door 15 graden of hoger is.

Griekenland beschikt in totaal over 10 Nationale Parken verspreid over het vasteland en de Griekse eilanden.

 • Olympus: met een oppervlakte van ca. 3938 hectare | op het vasteland
 • Parnassos: met een oppervlakte van ca. 3513 hectare | op het vasteland
 • Parnas: met een oppervlakte van 3816 hectare | op het vasteland
 • Enos: met een oppervlakte van ca. 2862 hectare | op Kefalonia
 • Samaria Kloof: met een oppervlakte van ca. 4850 hectare | op Kreta
 • Valia Calde: met een oppervlakte van ca. 3393 hectare | in het Pindos gebergte
 • Iti: met een oppervlakte van ca. 3010 hectare | op het vasteland
 • Vikos-Aoos: met een oppervlakte van ca. 3412 hectare | in Epirus
 • Prespameren: met een oppervlakte van ca. 4900 hectare | in Thraki
 • Sounia: met een oppervlakte van ca. 750 hectare | in Attika

Cultuur & herkomst

De meeste Griekse gewoontes en tradities vinden zijn oorsprong in de Christelijke Griekse Orthodoxe religie. De kerk speelt een belangrijke rol in het dagelijkse leven van de Grieken. Religie en traditie zijn nauw met elkaar verbonden.

Taal

De Griekse taal komt op de Nederlanders als ingewikkeld over. Het Griekse alfabet bestaat uit maar 24 letters en de Grieken kennen bijvoorbeeld ook meerdere i’s en o’s. De klinkers zijn in het Grieks allemaal kort en helder, vooral bij de e moeten bij Nederlanders daar goed op letten. Ook de lettercombinatie ai wordt als e uitgesproken. Er worden in het Grieks drie klinkers als i uitgesproken.

NederlandGrieks
JaNeh
NeeOchie
Goedemorgen | GoedemiddagKalimera
GoedenavondKalispera
GoedenachtKalinichta
StrandParalia
ZeeThalassa
ZwemmenBanjo
Wat voor weer is het morgen?Tie kero tha echoeme avrio?
Mag ik de rekening?To lagariasmo parakalo
Ik wil graag...Thelo...

 

Eten & drinken

Alcoholische dranken

Een van de bekendste alcoholische dranken in Griekenland is de Ouzo. De op aperitief op anijsbasis is zeer geliefd en wordt wit van kleur op het moment dat men water toevoegt. De Grieken drinken de drank puur, maar er wordt altijd een glaasje water bij geserveerd. Metaxa, de Griekse cognac, is ook zeer populair. De drank is te verkrijgen in de 3, 5 of 7 sterren variant. De sterren staan voor het aantal jaren dat de cognac oud is. De laatste, 7, is de zachtste variant. De allersterkste drank uit Griekenland is de raki. Raki wordt veel gedronken op het Griekse eiland Kreta.

Bier

Griekenland heeft, zoals vele landen, haar eigen bier. Deze wordt naast de bekende merken als Amstel en Heineken ook geserveerd. Het bekendste merk is Mythos, afkomstig uit Thessaloniki. Het bier heeft een lichte noodachtige smaak. Naast het merk Mythos, zijn ook de merken Alpha en Fox zeer bekend in Griekenland.

De olijf

Een van de grootste en belangrijkste producten in Griekenland is de olijf. Zowel olijven als de olijfolie zijn niet alleen belangrijke exportproducten voor het land, maar bovendien wordt er in Griekenland per hoofd het meeste olijfolie genuttigd ter wereld! Bij een vakantie aan Griekenland is er geen ontkomen aan de prachtige olijfgaarden, die een groot deel van het landschap bepalen. Om een klein idee te geven: op het eiland Corfu staan, naar verwachting, zo’n 3.000.000 olijfbomen. In Griekenland is het heel gebruikelijk dat elk huishouden over een óf meerdere productieve olijfbomen beschikt.

Gedroogde vruchten

In de Griekse keuken en als snack vindt je vaak gedroogde vruchten zoals rozijnen, krenten, wal- en hazelnoten, pistachenoten, amandelen en pijnboompitten. Deze zijn dan ook vaak in rijke aantallen te vinden in de winkels.

Griekse kruiden

De Griekse keuken staat ook erg bekend om zijn heerlijke geurende kruiden die goed te vinden zijn in de rijk gesorteerde kruidenkraampjes. O.a. peterselie, oregano, dille, tijm, basilicum, munt, rozemarijn en salie zijn in overvloed te verkrijgen.

Groenten & fruit

De groenten die het meest voorkomen en gebruikt worden in de Griekse keuken zijn de rode en groene paprika’s, de aubergines en de pompoenen. Ook de bloesems van de pompoen zijn erg populair. Om hier een heerlijke snack van te maken, worden deze in een deegje gedompeld en vervolgens gefrituurd. Net zoals gedaan wordt met de verschillende soorten courgettes en komkommers. Spinazie, en andere vergelijkbare bladgroenten, zijn in Griekenland ook rijkelijk voorhanden en worden dan ook op allerlei wijzen in de Griekse keuken bereid.

Ook de tomaat, in verschillende vormen en grootte, speelt een belangrijke rol in tal van gerechten. Voor ons zijn ook de exotische okra’s, kikkererwten en granaatappels een van de vele ingrediënten van de Griekse keuken. Het sap van de granaatappel wordt met name voor zoete nagerechten gebruikt, de pitten zijn terug te vinden in sommige sauzen.  

Om aan je portie fruit te komen zijn met name de meloenen, watermeloenen, perziken, nectarines, kersen, citroenen en sinaasappels, in het hoogseizoen in overvloed te verkrijgen.

Koffie

Let op, op het moment dat je koffie besteld op een terras in Griekenland, de Griekse koffie is heel anders dan de koffie die je in Nederland gewent bent. De espresso en koffie worden vaak vers gemaakt met koffiebonen, maar de Griekse koffie is vaak gemalen koffie met heet water. Frappe, een ijskoffie, is zeer populair bij de Grieken. De frappe kan op meerdere wijzen gedronken worden, maar de bekendste zijn zoet met extra suiker of met een bol vanille-ijs. De Frappe drink je met een rietje en met de nodige cafeïne.

Maaltijden

De Grieken houden persoonlijk van eten dat niet al te heet geserveerd wordt. Vaak zullen de toeristen dit te lauw vinden. In veel Griekse restaurants worden de gerechten ’s ochtend bereid en warm gehouden tot aan de lunch en het diner. Net zoals vele andere Middellandse Zee volkeren, eten de Grieken gewoonlijk laat op de avond. Speciaal voor de toeristen, openen de restaurants vaak rond 19:00 uur, echter schuiven de Grieken vaak pas om 21:00 uur. Omdat de restaurants vaak over een beperkte dessertkaart beschikken, gaan veel Grieken na de maaltijd in het restaurant naar een café voor een kop koffie of een stuk gebak.

Vis

Heerlijk vis, dat is in Griekenland in overvloed te krijgen. De laatste jaren is het aanbod minder geworden, mede door vervuiling van de Middellandse zee. Een van de populairste visgerechten in de Griekse keuken is de inktvis, calamares, zwaardvis of kleine visjes, met name gefrituurd.

Vlees

Vlees is een veel voorkomend ingrediënt in de Griekse keuken. Het vlees wordt in het algemeen als gehakt of in kleine stukken gesneden. De reden hiervoor is, dat het voor de introductie van de koeltechniek niet mogelijk was het vlees lang genoeg te laten besterven. Het verse vlees werd meteen in stukken gesneden en moesten zo snel mogelijk genuttigd worden.

Wijn

In Griekenland is totaal meer dan 200.000 hectare aan wijngaarden, dit beslaat ongeveer 10% van de landbouw. In totaal is dit goed voor zo’n 5 miljoen hectoliter wijn. De omvang van de wijnbouw is relatief gezien klein. Een groot deel van Griekenland is onherbergzaam en om deze reden is het niet mogelijk om hier wijn te verbouwen. Enkele van de bekendste wijnsoorten uit Griekenland zijn:

 • Zitsa: gemaakt in het uiterste westen van Griekenland, is een frisse mousserende witte wijn van goede kwaliteit
 • Domestika: gemaakt in het noordwesten van de Peleponesos, is een droge witte wijn
 • Naoussa: gemaakt in Macedonië, is een van de eerste Griekse wijnen, levendige krachtige wijn met een goede houdbaarheid
 • Rapsani: gemaakt in Thessalie, een lichte en elegante rode wijn, wijngaarden liggen tegen de berg Olympus
 • Robola: gemaakt op Kefalonia, een prachtige, fruitige en elegante witte wijn, kwalitatief zoals goede Elzassers
 • Visanto: gemaakt op Santorini, variërend van fris en lichtvoetig tot rijk en zoet
 • Samos: gemaakt op Samos, rijke zoete muskaatwijn (een van de specialiteiten van Griekenland)
 • Retsina: gemaakt in Attika, Retsina is meestal wit en herkenbaar aan de harsaroma, de bekendste Griekse wijn

Zuivel

Fetakaas (gemaakt van schapenmelk), de klassieke magere weikaas Mizithra, de dikke yoghurt en Tzatziki behoren tot de populairste zuivelproducten in de Griekse keuken.

Weer & klimaat

Het klimaat in Griekenland bestaat voor het grootste gedeelte uit een mediterraan klimaat dat zich kenmerkt door zachte winters en droge warme zomers. In de hoger gelegen delen van het binnenland kunnen er in de winters periodes voorkomen van kou en winterse neerslag.

Neerslag

In de winterperiode, welke loopt van november tot en met maart, valt de meeste neerslag. Deze valt dan in het noordwesten van het vasteland en het zuiden van Kreta. Gedurende de zomermaanden valt er in Griekenland weinig tot geen regen en zijn langdurige periodes zonder neerslag meer regel dan uitzondering. Een probleem dat regelmatig voorkomt in Griekenland, is droogte. Dit is een probleem waardoor er een verhoogde kans op bosbranden bestaat.

Warmte

De zomerperiode in Griekenland wordt gekenmerkt door warm en droog weer. Hittegolven met temperaturen tot boven de 40 graden komen elke zomer voor in het land. Met name de hoofdstad Athene, de Peleponessos, Kreta en de eilanden behorende tot de Dodekanese (o.a. Rhodos, Karpathos, Kos & Samos) hebben een redelijke grote kans op lange periodes van hitte in de maanden juni, juli & augustus. Met name de maanden juli en augustus zijn zeer zon zeker en ligt de temperatuur vrijwel gegarandeerd boven de 25 en vaak zelfs boven de 30 graden.

Klimaat

Voor uitgebreide informatie over het klimaat op de bestemmingen verwijzen wij je graag door naar de regioinformatie.

Reisdocumenten

Voor uw reis naar Griekenland dient u in het bezit te zijn van een geldig paspoort óf een geldige nationale identiteitskaart. Er is géén visum benodigd voor een ongelimiteerd verblijf.

Geldzaken

De instabiele financiële situatie in Griekenland is verbeterd, maar het Nederlandse ministerie van Buitenlandse zaken raadt nog wel aan extra contant geld mee te nemen voor onverwachte kosten.

Munteenheid

De munteenheid in Griekenland is de Euro.

Bankpassen

Bankpassen worden vrijwel overal geaccepteerd. Gebruik van een bankpas is meestal gratis. Er geldt echter wel een limiet opname per dag.

Creditcards

Creditcards worden bij vrijwel alle hotels, winkels, restaurants en tankstations geaccepteerd. Geld opnemen met een creditcard is meestal niet gratis. De kosten verschillen per bank en per creditcard. Als de bank of creditcardmaatschappij een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van een creditcard bij kleine bedragen af te raden.

Geldautomaten

Griekenland beschikt over voldoende geldautomaten. Actuele informatie over geldautomaten in een bepaalde plaats is onder meer te vinden op:

Maestro
Mastercard ATM Locator
Visa ATM Locator

Prijspeil

 • Eenvoudige maaltijd: vanaf ca. € 10,- per persoon
 • 3-gangen diner: vanaf ca. € 15,- per persoon
 • Kopje koffie: vanaf ca. € 2,50
 • Biertje: vanaf ca. € 3,-
 • Taxirit (ongeveer 3 kilometer): vanaf ca. € 3,-

Gezondheid & vaccinaties

Heb ik vaccinaties nodig voor Griekenland?

Vaccinaties Griekenland zijn niet verplicht of echt noodzakelijk. De enige infectieziekte in Griekenland die een gezondheidsrisico voor reizigers kan voren is FSME / teken encefalitis. Deze ziekte komt voor in beboste gebieden in Griekeneland.

U loopt het meeste risico op teken encefalitis als u in de periode maart tot en met november langer dan vier weken gaat wandelen of kamperen in de Griekse natuur. Teken encefalitis is een ernstige ziekte die een hersenontsteking kan veroorzaken. U kunt hierdoor uiteindelijk verlamd raken. De teken encefalitis vaccinatie biedt een goede bescherming tegen deze ziekte. Neem het zekere voor het onzekere en laat u vaccineren tegen teken encefalitis. Maak vandaag nog een afspraak bij Thuisvaccinatie.nl om deze inentingen te halen.

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl op een rijtje:

 • Vaccinatie aan huis door erkende artsen;
 • Ook 's avonds en in het weekend;
 • Thuisvaccinatie.nl is niet duurder dan je huisarts of de GGD;
 • Je vaccinaties worden vaak vergoed door je zorgverzekeraar.

Als u langere tijd in Griekenland verblijft, wordt in zeldzame gevallen een rabiës vaccinatie geadviseerd. Dit advies wordt alleen in sommige gevallen gegeven wanneer reizigers tijdens hun verblijf in Griekenland met zoogdieren in aanraking komen.

Loop ik risico op malaria in Griekenland?

Nee. De muggen in Griekenland verspreiden geen malaria. Muggenbeten in Griekenland zijn hoogstens vervelend maar verder ongevaarlijk. Wilt u tijdens uw verblijf in Griekenland toch muggenbeten voorkomen? Enkele tips:

 • Draag bedekkende kleding;
 • Gebruik een mug werend middel met DEET en slaap onder een muskietennet.

Welke gezondheidsrisico’s zijn er nog meer in Griekenland?

In Griekenland zijn verder geen specifieke infectieziekten waar reizigers rekening mee dienen te houden. Het is echter altijd raadzaam om voor een goede persoonlijk hygiëne en voedselhygiëne te zorgen.

Verkeer

Belangrijk om te weten

Internet

Vandaag de dag is het gebruik van internet in Griekenland zeer gebruikelijk. In het land is een groot 4G-netwerk. Veel restaurants, hotels, bars en luchthavens bieden gratis wifi aan voor hun klanten. In uitgaans- en winkelcentra van grote steden zijn gratis wifi zones.

Griekse Ambassade / Consulaat in Nederland

Ambassade van Griekenland
Amaliastraat 1
2514 JC ‘s-Gravenhage
Telefoon: 070 – 363 87 00
Fax: 070 – 356 30 40
Website: http://www.mfa.gr/missionabroad/en/netherlands.html
E-mail: gremb.hag@mfa.gr

Afdeling Consulaire Aangelegenheden
Oranjestraat 7
2514 JB ’s-Gravenhage
Telefoon: 070 – 362 17 80
Fax: 070 – 362 16 49
Website: http://greekconsulate.tk/
E-mail: grcon.hag@mfa.gr

Nederlandse Ambassades en Consulaten in Griekenland

Nederlandse Ambassade in Athene

Ambassadeur: Casper Veldkamp
Leoforos Vassileos Konstatinou 5-7
106 74 Athene – Griekenland
Telefoon: +30 210 725 4900
Fax: +30 210 725 4908
E-mail: ath@minbuza.nl

Consulaire contactgegevens:
Telefoon: +30 210 725 4950 (24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar)
Fax: +30 210 725 4908
E-mail: ath-ca@minbuza.nl

Openingstijden
Maandag t/m vrijdag 08:00 – 16:00 uur

Bezoektijden consulaire afdeling
Maandag, dinsdag, donderdag & vrijdag van 09:00 – 12:00 uur én van 14:00 – 15:00 uur
Woensdag van 09:00 – 12:00 uur

Openingstijden consulaire afdeling
Aanvragen van paspoorten, consulaire verklaringen en overige consulaire dienstverlening uitsluitend op afspraak.

Consulaat (honorair) van het Koninkrijk der Nederlanden in Corfu

Honorair Consul: Dhr. V. Nicolakis-Mouhas
Aristotelous 4
491 00 Corfu – Griekenland
Telefoon: +30 22610 39900
FaxL +30 26610 39900
E-mail: vassilimouhas@yahoo.com

Openingstijden
Maandag, woensdag & vrijdag van 10:00 – 12:00 uur

Consulaat (honorair) van het Koninkrijk der Nederlanden in Herakleion (Kreta)

Honorair Consul: Dhr. I. Vardinogiannis
Dimokratias 11
713 06 Herakleion – Kreta – Griekenland
Telefoon: +30 2810 241700
Fax: +30 2810 226513
E-mail: crete.nlconsulate@gmail.com

Openingstijden
Maandag t/m vrijdag van 09:00 – 13:00 uur

Consulaat (honorair) van het Koninkrijk der Nederlanden in Rhodos

Honorair Consul: Mr. Savvas Savvaidis
Leoforos Irakleidon 4
85101 Ixia – Rhodos – Griekenland
Telefoon: +30 22410 26281
Noodgevallen: +30 6946 460 600 (buiten kantooruren)
Fax: +30 22410 34663
E-mail: consul@nl-consulate-rhodes.com

Openingstijden
Maandag t/m vrijdag van 11:00 – 15:00 uur

Vice-Consulaat (honorair) van het Koninkrijk der Nederlanden in Samos

Honorair Consul: Mw. V.E. Malagaris
Pythagora 4
831 00 Vathy – Samos – Griekenland
Telefoon: +30 22730 28383 | +30 22730 28222
Fax: +30 22730 22083
E-mail: vmalagari@gmail.com

Openingstijden
Maandag t/m vrijdag van 09:00 – 15:30 uur

Telefoneren

Wanneer je in Griekenland bent, heb je de volgende netnummers nodig voor het bellen naar het buitenland:

 • Internationaal toegangsnummer: 30
 • Vanuit Nederland naar Griekenland: 00 – 30 netnummer zonder nul – abonneenummer
 • Vanuit Griekenland naar Nederland: 00 – 31 netnummer zonder nul – abonneenummer

De Nederlandse mobiele telefoon is prima bruikbaar in Griekenland. Raadpleeg de provider voor de roamingkosten. Per 15 juni 2017 worden de roamingkosten voor dataverkeer afgeschaft. Er is een goed 4G-netwerk beschikbaar (internet)

Tijdsverschil

In Griekenland is het 1 uur later dan in Nederland. De zomertijd valt samen met die in Nederland, het tijdsverschil blijft gelijk.

Vluchtinformatie

Met een gemiddelde tussen de 3 en 4 uur vliegen bent u op het Griekse vasteland of een van de Griekse eilanden.

Atheneca. 3 uur en 25 minuten
Chersonissos | Kretaca. 3 uur en 55 minuten
Corfuca. 2 uur en 45 minuten
Kosca. 3 uur en 50 minuten
Lesbosca. 3 uur en 20 minuten
Rhodosca. 3 uur en 20 minuten
Samosca. 3 uur en 10 minuten
Santorinica. 2 uur en 45 minuten
Zakynthosca. 3 uur en 00 minuten

Voltage

De voltage in Griekenland is 230 volt. De stopcontacten hebben twee ronde gaten en kunnen geaard of ongeaard zijn. Je hebt geen verloopstekker (wereldstekker) nodig.

2