Algemene informatie over Turkije

Met meer oude historische steden dan elk ander land in de regio, 4.000 kilometer kustlijn, gevarieerde landschappen en uitstekend eten heeft Turkije en heleboel te bieden. Bars, restaurants en terrassen zijn er in overvloed en op de strandjes heerst een gezellige drukte. Turkije… een droom van een vakantieland, zoals reeds vele Nederlanders hebben kunnen ervaren. Mooie stranden, natuurschoon en vriendelijke mensen. Dit alles gecombineerd met een smaakvolle keuken en de culturele hoogtepunten, hebben ervoor gezorgd dat dit veelzijdige land zich mag verheugen in een stijgende populariteit. In de avonduren hoeft men zich niet te vervelen; heerlijk uit eten in één van de gezellige eethuisjes, genietend van de Oriëntaalse sfeer en inkopen doen in een van de vele boetiekjes en juwelierswinkels. Men kan in Turkije optimaal genieten van de zon en de zee op de kilometerslange stranden waar men ook diverse watersporten kan beoefenen. De Turkse Riviera, met als grootste trekker Alanya, is al jaren de populairste Turkse strandbestemming. Dit is niet verwonderlijk, want het is uitgegroeid tot één van de meest bruisende badplaatsen van Turkije. Ook het schitterende achterland is beslist een bezoekje waard. Turkije ligt op twee continenten, namelijk Europa en Azië. Het grootste gedeelte ligt in Azië en de rest van dit omvangrijke land (ongeveer 3%) ligt in Europa. Turkije grenst in het westen aan Bulgarije en Griekenland, in het oosten aan Armenië, Georgië en Iran en in het zuidoosten aan Irak en Syrië. Europa wordt van Azië gescheiden door de Bosporus (Istanbul), de Zee van Marmaris en de Dardanellen. Meer dan de helft van Turkije ligt boven de 1000 meter.

Geschiedenis

Turkije heeft door de eeuwen heen een opéénvolging van beschavingen gekend. Men vermoedt dat de alleroudste stedelijke nederzetting ongeveer 9000 jaar geleden in Anatolië is gesticht. In het koper en bronzen tijdperk (5000-3000 v.C.) vestigden de Hittieten zich in Anatolië en vormden daar de eerste grote beschaving. Daarna kreeg Turkije te maken met de beschavingen van onder andere de Perzen, Grieken, Romeinen, Byzantijnen, Armeniërs en Osmanen. De Osmanen namen in het begin van de 14e eeuw Bursa in en kozen het als hoofdstad van hun toen nog kleine rijk. Ruim 50 jaar later werd ook Constantinopel veroverd, waarmee het Byzantijnse rijk ten val werd gebracht. Het Osmaanse rijk was het machtigst onder leiding van Süleyman II (1520-1566). Het rijk reikte van Tunesië tot Wenen, van Joegoslavië tot Irak en van Spanje tot Mekka. De bouwwerken uit die tijd geven de grote rijkdom weer. Na de dood van Süleyman II raakte het rijk door decadentie en corruptie in verval. Onder invloed van de Franse Revolutie vonden aan het begin van de 19e eeuw hervormingen plaats die het rijk er weer bovenop moesten helpen. Het tegendeel gebeurde echter, omdat Griekenland zich in 1830 van het Osmaanse rijk losmaakte en het de Krim-oorlog met Rusland verloor. Daarnaast verloren de Osmanen ook nog eens de Balkan. Na de Wereldoorlog I en een aanval van de Grieken was het gedaan met het Osmaanse rijk. Tijdens de vredesconferentie in Lausanne in 1923 werden de grenzen van het nieuwe Turkije vastgesteld. In dat jaar werd ook de Turkse Republiek uitgeroepen. President werd Mustafa Kemal Pasa, beter bekend als Atatürk ("vader van de Turken"). Tussen de beide wereldoorlogen moderniseerde Turkije zich naar Europees model. Na de Wereldoorlog II kreeg Turkije te maken met talrijke interne problemen. In 1983 keerde officieel de democratie terug.

Landschap & bevolking

Bevolking

In Turkije wonen circa 79,4 miljoen mensen, waarvan ongeveer de helft op het platteland woont. De bevolking groeit gestaag, omdat het hebben van veel kinderen een goede oudedagsvoorziening betekent. Hierdoor zijn er veel jonge mensen. De meeste Turken wonen in het westen van het land (vooral in Istanbul, Izmir en Bursa). In het zuidwesten van Turkije en in enkele grote steden hebben Europese invloeden hun intrede gedaan; in het oosten is men nog wat conservatiever ingesteld. De Turken vormen ongeveer 70 % van de totale bevolking. De Koerden zijn de grootste minderheidsgroep en vormen ongeveer 20% van de bevolking. Andere minderheden in Turkije zijn de Armeniërs, Grieken, Syriërs, Joden en Arabieren. Hoewel vrouwen officieel niet meer achtergesteld mogen worden, bestaat er in Turkije toch een scherpe scheiding tussen man en vrouw. Dit is vooral het geval op het conservatieve platteland.

Cultuur & herkomst

Cultuur & herkomst

Open staan en respect tonen voor de bevolking van onze vakantielanden dragen bij aan unieke ervaringen en aan het behoud van de authentieke culturen en tradities van elk land. Pas waar nodig je kleding aan en fotografeer alleen mensen die dat op prijs stellen. Een van de beginselen van de Koran is het tonen van gastvrijheid aan vreemden. Hoewel de Turken zich niet strikt aan alle regels van de Koran houden, voeren ze de gastvrijheid wel hoog in hun vaandel. Men moet dan ook niet vreemd opkijken als men in dorpjes of binnenlanden bij de lokale bevolking thuis wordt uitgenodigd voor een glaasje thee of geitenmelk. Op folkloristische feesten ziet men de mooiste klederdrachten. Thee is de nationale drank van Turkije en een theehuis is dan ook vaak een ontmoetingspunt. Deze theehuizen worden over het algemeen door mannen bezocht. Meestal bespreken ze allerlei zaken en roken ze een waterpijp. Een populair spelletje is 'tavla' (triktrak). In de Koran is vastgelegd dat men proper door het leven moet gaan. Iedere stad heeft dan ook openbare baden, 'hammam', waar mannen en vrouwen gescheiden hun bad kunnen nemen.

Religie

Turkije is een Islamitisch land. Het geloof wordt er echter veel liberaler beleden dan in bijvoorbeeld Saoedi-Arabië. Zo is de Islam geen staatsgodsdienst. De moslims wassen zich voor het gebed op rituele wijze bij de bron die bij iedere moskee te vinden is. De voeten, handen, armen en het gezicht worden dan gereinigd. Daarna gaat men zonder schoenen de moskee in. Niet-Moslims mogen de moskeeën betreden, maar zij mogen geen schoenen dragen en dienen gepast gekleed te gaan. Vrouwen moeten een hoofddoek dragen. Zowel mannen als vrouwen moeten hun knieën en schouders bedekken. Tijdens het gebed mag men niet rondlopen, fotograferen of hardop praten. Een moslim moet principieel in alle aspecten van het leven ontzag voor Allah tonen en zijn wetten volgen. Bovendien schrijft de Koran een aantal plichten voor: de zuilen van de Islam. Dat zijn de volgende plichten: de geloofsbelijdenis (Sjahada), het gebeld (Salat), het vasten (Sawn), het geven van aalmoezen (Zakat) en de bedevaart naar Mekka (Hadj).

Taal

In Turkije spreekt ment Turks. Verder wordt er Koerdisch, Armeens en Arabisch gesproken. Veelal kan men ook terecht met Engels en Duits. Naast de hoofdtaal worden er diverse dialecten gesproken waaronder het Koerdisch (18,6%), Arabisch (3%), Armeens, Lazisch, Georgisch, Circassisch en Ladino.

NederlandsTurks
HalloMerhaba
HoiSelam
GoedendagIyi günler
GoedemorgenGünaydin
GoedenavondIyi akşamlar
GoedenachtIyi geceler
WelkomHoş geldiniz
Hoe heet je?Isminiz nedir?
Ik heet...Benim ismim...
JaEvet
NeeHayir
AlstublieftBuyurun
BedanktTeşekkür ederim
Graag gedaanBirşey değil
Hoe gaat het?Nasilsin?
Goed, dank uIyiyim, teşekkür ederim
Het gaat welIdare eder
Het gaat niet zo goedPek iyi değilim

 

Eten & drinken

Misschien bij jou niet zo bekend, echter culinaire fijnproevers rekenen de Turkse keuken tot één van de beste ter wereld en ze zal zeker ook voor jou een aangename verassing zijn. Deze keuken bestaat uit een mengeling van culinaire tradities welke haar oorsprong vond bij een landbouwvolk uit Centraal Azië en later ook beïnvloed werd door de verschillende keukenculturen uit de Middellandse Zee.

Weer & klimaat

Turkije kent verschillende klimaten: in het noorden het milde klimaat van de Zwarte Zee, een mediterraan klimaat langs de Middellandse Zeekust en een continentaal klimaat in het binnenland.

Turkije heeft langs de Middellandse Zee te maken met een warm zeeklimaat, ook wel mediterraan klimaat genoemd. De zomers aan de kust zijn warm tot heet met slechts een beperkte kans op neerslag. Als het regent in de zomer dan is er meestal sprake van flinke (onweers)buien.

Meer landinwaarts heerst een gematigd landklimaat, wat vooral merkbaar is aan de koudere winters waarin vorst en sneeuw vaak een hoofdrol opeisen.

Centraal Turkije kent een steppeklimaat met relatief weinig neerslag, warme zomers en koele winters.

Wie een zonvakantie naar Turkije boekt die zal er rekening mee moeten houden dat de overgangsmaanden april, mei en oktober zowel met warm zomers weer te maken kunnen hebben als ook met regenachtige dagen waarin de temperaturen onder het gewenste niveau blijven. De maanden juni en september zijn over het algemeen de meest aangename maanden. Het is dan in de regel wel warm, maar de ergste hitte zoals je die in juli en augustus mee kunt maken komt dan in de regel minder vaak voor.

Reisdocumenten

Paspoort

Voor je reis naar Turkije dien je in het bezit te zijn van de volgende reisdocumenten:

 • Een paspoort óf nationale identiteitskaart met een geldigheidsduur van tenminste zes maanden bij aankomst in Turkije;
 • Een paspoort met tenminstse één lege visumpagina.

Visum

Voor je reis naar Turkije dien je als toerist in bezit te zijn van een toeristenvisum.

Visumaanvraag

Voor het aanvragen van het visum voor Turkije kun je terecht bij de VisumCentrale óf rechtstreeks bij de Turkse Overheid.

Visum via de VisumCentrale

De VisumCentrale staat voor je klaar om een visum voor Turkije voor je te regelen. De VisumCentrale zal de binnengekomen aanvraag voor je controleren en versturen naar de Ambassade van Turkije. Zodra je visum voor Turkije verkregen is, zal de VisumCentrale een controle uitvoeren op het visum om er zeker van te zijn dat het visum correct is alvorens deze aan je wordt verstuurd. Onderstaand vind je de kosten terug voor het aanvragen van het visum voor Turkije via de VisumCentrale:

OmschrijvingKosten excl. BTWKosten incl. BTW
Consulaire kosten - e-visum Turkije
2 werkdagen
€ 19,00€ 19,00
VisumCentrale kosten - e-visum Turkije
2 werkdagen
€ 27,50€ 33,28

Je visum voor Turkije aanvragen via de VisumCentrale

Visum via de Turkse Overheid

Een e-visum voor Turkije is te verkrijgen op de website van de Turkse Overheid tegen een betaling van ca. $ 20 per persoon. Op deze website staat ook vermeld voor welke andere nationaliteiten het e-visum beschikbaar is. Het e-visum is zes maanden geldig, met een maximaal verblijf van 90 dagen. Voor de betaling van het e-visum is een Mastercard óf Visa credit/debet kaart nodig. Het aanvragen van een e-visum neemt ca. 3 minuten in beslag.

Klik hier voor het stappenplan voor het aanvragen van het e-visum

Klik hier voor de Q&A met veel voorkomende vragen over het e-visum

Geldzaken

Banken

De openingstijden van de banken zijn van maandag tot en met vrijdag van 08:30 tot 12:00 uur en van 13:30 tot en met 17:00 uur.

Creditcards

De gangbare creditcards (Visa, Dinersclub, MasterCard en American Express) worden in de grotere winkels en grote hotels en restaurants geaccepteerd.

Fooien

Fooien in restaurants zijn wenselijk, maar niet verplicht. Een indicatie van een fooi is 5 tot 10% van het bedrag. In hotels krijgen de kruier en het kampermeisje een fooi van ongeveer 50 cent tot een euro. Taxichauffeurs ontvangen vaak 10%.

Geldautomaten

Het aantal geldautomaten waar je kunt pinnen neemt toe. Alle Nederlandse banken verstrekken een wereldpas met het Maestro-logo. Wanneer een winkel, restaurant of tankstation in het buitenland dit logo voert, kun je er gewoon pinnen.

Valuta

De naam van de lokale valuta is de Nieuwe Turkse Lira (NTL) onderverdeeld in munten en biljetten. Op de meeste toeristische plaatsen kan ook met Euro’s worden betaald. Toch is het niet geheel onverstandig als je een kleine hoeveelheid aan Lira’s meeneemt, voornamelijk wanneer je op reis gaat naar de kleinere en minder bekende plaatsen. Geld wisselen is voordeliger in Turkije dan in Nederland. Terug wisselen kan bij vertrek op de luchthaven (in Turkije).

Gezondheid & vaccinaties

Vaccinaties beschermen je tegen diverse infectieziekten die in Turkije voorkomen. Deze infectieziekten kunnen niet alleen je vakantie bederven, maar ook impact op je leven hebben. Ga daarom altijd goed beschermd op reis! Of je voor Turkije vaccinaties nodig hebt, hangt af van je gezondheidssituatie, de verblijfsduur, de gebieden die je bezoekt en je accommodatie in Turkije. Hieronder lees je welke vaccinaties Turkije vereist en welke inentingen wij adviseren. Maak vandaag nog een afspraak met Thuisvaccinatie.nl om je benodigde vaccinaties voor Turkije te halen.

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl op een rijtje:

 • Vaccinatie aan huis door erkende artsen;
 • Ook ’s avonds en in het weekend;
 • Thuisvaccinatie.nl is niet duurder dan je huisarts of de GGD;
 • Je vaccinaties worden vaak vergoed door je zorgverzekeraar

Welke vaccinaties zijn verplicht voor Turkije?

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Turkije. Wel worden er een aantal belangrijke inentingen geadviseerd. Hieronder kun je lezen om welke vaccinaties het gaat.

Wat heb ik verder nodig aan vaccinaties voor Turkije?

Er worden voor Turkije vaccinaties aanbevolen tegen een aantal reizigersziekten. Sommige van deze inentingen worden altijd geadviseerd, ongeacht de duur van je verblijf in Turkije. Andere vaccinaties raden wij alleen aan las je langer dan een bepaalde tijd in Turkije wilt verblijven.

Thuisvaccinatie.nl adviseert de volgende vaccinaties voor Turkije:

 • DTP vaccinatie (tegen difterie, tetanus en polio)
 • Hepatitis A vaccinatie

Ga je langer dan drie maanden naar Turkije? Dan adviseert Thuisvaccinatie.nl naast de bovenstaande inentingen voor Turkije ook deze aanvullende vaccinaties:

 • Buiktyfus vaccinatie
 • Hepatitis B vaccinatie
 • Rabiës vaccinatie

Deze vaccinaties kunnen ook bij een korter verblijf worden geadviseerd. Dit hangt van je persoonlijk vaccinatieadvies af. Voor sommige risicogroepen worden vaccinaties voor Turkije nadrukkelijk geadviseerd.

Loop ik risico op malaria in Turkije?

In sommige gebieden in Turkije komt malaria voor; een ziekte waaraan nog steeds Nederlanders overlijden. De kans op een bestemming met malaria is in Turkije niet zo heel groot. Je hoeft dan ook geen malariapillen te gebruiken; het treffen van mugwerende maatregelen is voldoende. Hieronder lees je meer over deze mugwerende maatregelen. Malaria kan je krijgen via een muggenbeet. Het is daarom belangrijk om muggenbeten te voorkomen. Enkele tips:

 • Draag bedekkende kleding;
 • Gebruik mugwerende middelen met DEET;
 • Slaap ’s nachts onder een muskietennet.

Welke gezondheidsrisico’s zijn er nog meer in Turkije?

In Turkije dien je ook rekening te houden met de volgende infectieziekten:

 • Reizigersdiarree komt wereldwijd voor. Dit is vooral een reizigersziekte.
 • In Turkije komen hiv/aids en andere soa’s op grotere schaal voor dan in westerse landen

Verkeer

Belangrijk om te weten

Ambassade / Consulaat van Turkije in Nederland

Ambassade van de Republiek Turkije
Ambassadeur: Z.E. de heer Sadik Arslan
Jan Evertstraat 15
2514BS ’s-Gravenhage
Telefoon: 070 – 302 3101
Fax: 070 – 361 7969
E-mail: embassy.thehague@mfa.gov.tr
Website: http://www.turkishembassy.nl

Nederlandse Ambassades en Consulaten in Turkije

Netherlands Embassy in Ankara
Ambassadeur: Mr. Jan Paul Dirkse
Turkey Hilal Mahellesi
Hollanda Caddesi No. 3
06550 Yildiz Ankara | Turkey
Telefoon: +90 312 409 1800
Fax: +90 312 409 1898
E-mail: ank@minbuza.nl
Website: turkey.nlembassy.org

Internet

In Turkije is een 4G-netwerk aanwezig. Veel hotels, restaurants, winkelcentra, bars en luchthavens bieden wifi aan. De overheid laat sites blokkeren met politiek gevoelig materiaal en illegale inhoud.

Reistijd

Het badseizoen aan de Zee van Marmara en het noordelijke deel van de Egeïsche Zeekust loopt van juni tot en met eind september. In het zuidelijk deel van de Egeïsche Zeekust en aan de Middellandse Zee loopt het badseizoen van eind april tot eind oktober. De Turkse Rivièra (zuidkust) is niet echt geschikt om te overwinteren.

Telefoneren

Telefoneren, zeker internationaal telefoneren, is in Turkije vergeleken bij Nederland redelijk prijzig. Het goedkoopste bel je vanuit een telefooncel met telefoonkaarten die bij het postkantoor verkrijgbaar zijn met verschillende hoeveelheden contouren. Met 100 contouren kan je 3 tot 4 minuten internationaal telefoneren. Let op: in Turkije gelden geen EU-maximumtarieven. De belkosten kunnen daardoor zeer snel oplopen. Raadpleeg de provider voor de roamingkosten.

Tijdsverschil

In Turkije is het 1 uur later dan in Nederland. De zomertijd valt samen met die in Nederland, het tijdsverschil blijft gelijk.

Vluchtinformatie

Voltage

In Turkije worden de stopcontacten van type F gebruikt. De netspanning is 220 volt en de frequentie is 50 Hz. Je hebt geen reisstekker nodig in Turkije, als je in Nederland woont.

2