Algemene informatie over Spanje

Spanje, een veelzijdig land, gelegen in het zuiden van Europa. Waar je ook voor gaat: heerlijke stranden aan de heldereblauwe zeeën, het binnenland in voor een prachtige wandeling door de natuur óf cultuur snuiven in een van de vele indrukwekkende steden met een berg aan historie. Een reis naar Spanje staat garant voor een heerlijke vakantie!

Buiten het Iberisch Schiereiland waar het vasteland van Spanje op ligt, behoren ook de eilanden groep de Balearen in de Middellandse Zee, de Canarische Eilanden in de Atlantisch Oceaan en de Spaanse enclaves in Noord-Afrika bij het land.

In het noordoosten grenst Spanje aan Frankrijk en Andorra, over de gehele lengte van de Pyreneeën, in het westen aan Portugal, in het zuiden aan de Britse kolonie Gibraltar en via de enclaves Melilla en Ceuta aan Marokko. De hoofdstad van Spanje is Madrid, een stad met meer dan 3 miljoen inwoners gelegen in het midden van het land.

Het land is divers met zeer uiteenlopende culturen, talen, eetgewoonten en klimaten. Het land varieert van de regenachtige vissersdorpen in Galicië tot het nachtleven van Madrid, van de toeristische kusten aan de Middellandse Zee tot het flamencodansen van Andalusië en van het stierenvechten in vele delen van het land tot het moderne Barcelona in Catalonië.

Landschap & bevolking

Natuur

De Spaanse natuur is echt bevoorrecht. In het tweede land ter wereld met de meeste door de UNESCO uitgeroepen biosfeerreservaten vind je van alles: meren, bergen, vulkanen, moerassen, bossen, rivieren, valleien, kliffen…de verschillen in het Spaanse landschap zullen je blijven fascineren. Laat de sleur achter jou, haal diep adem en vergeet alles.

Cultuur & herkomst

De rijke cultuur van Spanje is uniek, levendig en divers. Het is een ware weelde! Waar beginnen we? Spanje heeft unieke monumenten. En ook belangrijke musea en meesterwerken die behoren tot het universele kunsterfgoed. Je kunt wandelen door steden waarin je je in een ander tijdperk waant en genieten van een heel interessant kunstaanbod.

Elke regio heeft zijn eigen interessante cultuur.

Taal

In heel Spanje wordt er Spaans gesproken. Naast de officiële taal worden er over het gehele land diverse dialecten gesproken. Mensen die werkzaam zijn in de toeristische sector spreken meestal ook een woordje Engels. In sommige gevallen spreekt men ook Duits of Frans. In de specifieke Nederlandse bars en restaurants wordt er uiteraard Nederlands gesproken

 • In Catalonië, de Balearen en de Comunidad Valenciana wordt catalaans gesproken.
 • In Galicië, en delen van León en Asturië wordt galicisch gesproken.
 • In Baskenland en Navarre wordt baskisch gesproken.
 • In Val d'Aran wordt aranees gesproken.
 • In Huesca en Aragón wordt Aragonees gesproken.
 • In Asturië, León, Zamora, Salamanca, Extremadura en Cantabrië wordt Asturisch gesproken.
NederlandsSpaans
HalloHola
GoedemorgenBuenos días
Tot ziensAdiós
Alstublieft (in vraagvorm)Por favor
Dank uGracías
Ja
NeeNo
Nederland (Hollands)Holandés
Nederlander (Hollander)El Holandés
Kunt u Nederlands spreken?¿hablas Holandés?
Kunt u Engels spreken?¿habls Inglés?
Ik weet het nietNo le sé
Ik heet ...Me llamo ...
Hoe heet jij?¿Cuél es to nombre?

 

Eten & drinken

Een land om te proeven. Dat is Spanje. Verwacht je hier aan heerlijke, typische schotels in iedere streek, de beroemde tapas, enkele van de beste wijnen ter wereld en een avant-gardistische cuisine.

Elke regio in Spanje heeft zijn eigen lokale gerechten en dranken.

Weer & klimaat

Hoewel velen bij Spanje denken aan warm zomers weer; gaat dat niet altijd op. De zomermaanden zijn inderdaad droog en warm tot zeer warm, maar in de wintermaanden kan het in grote delen (erg) winters zijn. Dat heeft vooral te maken met de aanwezigheid van berggebieden en het ontbreken van de invloed van de Middellandse Zee in het binnenland en het noordwesten van Spanje. Volgens het Sydow-Wagner klimaatsysteem heeft Spanje 3 klimaat gebieden:

 • De eilanden en de kustgebieden in het zuiden en oosten hebben een mediterraan klimaat
 • Het centrale binnenland heeft een landklimaat
 • Het noorden en noordwesten heeft een zeeklimaat

Hitte

De eerste voorjaarswarmte wordt normaal gesproken waargenomen in het uiterste zuiden van Spanje en op de Canarische eilanden. In maart kan de temperatuur daar al richting de 25 graden gaan. Voor het grootste deel van Spanje geldt dat het vanaf mei vrijwel overal warm wordt en die warmte houdt over het algemeen tot september aan, in sommige gebieden zelfs tot eind oktober. Hittegolven met temperaturen rond of zelfs boven de 40 graden. In de zomer betekent een vakantie in Spanje vrijwel gegarandeerd warm weer. De stad Sevilla in het zuidwesten behoort zelfs tot één van de warmste steden ter wereld tijdens de maanden juli en augustus. Temperaturen boven de 35 graden zijn heel normaal en regelmatig zijn er uitschieters richting de 44/45 graden. Niet voor niets dat heel veel lokalen de siësta hier in ere houden.

Neerslag

Gemiddeld genomen is Spanje een vrij droog land, waarbij er een redelijk grote variatie is in de plekken en periodes waar en wanneer er neerslag valt. De autonome regio’s Castilla-Léon en Aragón in het noordelijke binnenland zijn relatief droog, net als delen van Andalusië, de Costa Blanca en het binnenland ten oosten en zuidoosten van Madrid. In deze gebieden valt op jaarbasis minder dan 500mm neerslag, waarvan het grootste deel in de winterperiode. Het noordelijk en noordwestelijke deel van Spanje is relatief het natste, ook in het voor- en najaar valt daar geregeld neerslag. De periode mei tot oktober is de droge periode, hoewel in vrijwel heel het land er altijd kans is op een stevige onweersbui. Soms kan slecht weer tijdens de zomermaanden zelfs een paar dagen aanhouden.

Overwinteren

Spanje is een populaire bestemming om te overwinteren. De Costa Blanca aan de oostkust is er populair onder overwinteraars vanwege het aangename milde klimaat tijdens de wintermaanden. De temperatuur zit dan gemiddeld zo rond de 15 tot 18 graden en deze streek is ook tijdens de wintermaanden vrij droog. De Costa del Sol biedt vrijwel gelijke temperaturen, maar is in de winter iets natter.

Winter

Tijdens de wintermaanden kan het in delen van Spanje vrij koel zijn. Het noordelijke gelegen deel (ten zuiden van de Pyreneeën) en centraal Spanje heeft een vergelijkbaar weertype als dat van ons. Temperaturen die gemiddeld enkele graden boven het vriespunt liggen, geregeld nachtvorst en kans op winterse neerslag in de vorm van sneeuw, hagel en ijzel. Ook de noordoostkust (Catalonië) en de noordkust (Baskenland) kunnen te maken krijgen met winterse buien en overlast als gevolg van dat weer.

Reisdocumenten

Voor je reis naar Spanje dien je in het bezit te zijn van onderstaande vereisten voor een ongelimiteerd verblijf:

 • Een paspoort óf nationale identiteitskaart met een geldigheid gedurende je verblijf

Geldzaken

Credit cards

In de toeristische gebieden kan je met de meeste creditcards betalen bij de grotere hotels en restaurants.

Fooien

Het geven van fooien is vrij normaal in Spanje. Werknemers in de toeristische sector vullen hiermee hun vrij lage basisloon aan. Een goede richtlijn is om naar boven af te ronden naar een bedrag dat ongeveer 5 tot maximaal 10 % boven de rekening ligt. Hetzelfde geldt voor taxichauffeurs.

Geldautomaten

In heel Spanje zijn de geldautomaten goed vertegenwoordigd.

Valuta

In Spanje kan met de Euro betaald worden.

Gezondheid & vaccinaties

Heb ik vaccinaties nodig voor Spanje?

Vaccinaties Spanje zijn niet verplicht of echt noodzakelijk. Er worden voor deze bestemming geen specifieke vaccinaties geadviseerd.

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl op een rijtje

 • Vaccinatie aan huis door erkende artsen;
 • Ook ’s avonds en in het weekend;
 • Thuisvaccinatie.nl is niet duurder dan je huisarts of de GGD;
 • Je vaccinaties worden vaak vergoed door je zorgverzekeraar.

Loop ik risico op malaria in Spanje?

Nee. De muggen in Spanje verspreiden geen malaria. Muggenbeten in Spanje zijn hoogstens vervelend maar verder ongevaarlijk. Wil je tijdens je verblijf in Spanje toch muggenbeten voorkomen? Enkele tips:

 • Draag bedekkende kleding;
 • Gebruik een mug werend middel met DEET;
 • Slaap onder een muskietennet.

Welke gezondheidsrisico’s zijn er nog meer in Spanje?

Reizigersdiarree komt wereldwijd voor. Dit is vooral een vervelende reizigersziekte.

Verkeer

Belangrijk om te weten

Ambassade / Consulaat van Spanje in Nederland

Spaanse Ambassade Nederland
Lange Voorhout 50
2514EG ’s-Gravenhage
Telefoon: 070 – 302 4999
Fax: 070 – 361 7959

Nederlandse Ambassades en Consulaten in Spanje

Ambassade in Madrid
P. de la Castellana 259-D
28046 Madrid | Spanje
Telefoon: +34 91 353 7500 (24 uur per dag)
Fax: +34 91 353 7565

Internet

Er zijn in Spanje steeds meer accommodaties, bars, restaurants en zelfs gemeentes die beseffen dat toeristen gewoon altijd online willen zijn. Daarvoor bieden de meesten gratis draadloos internet aan.

Telefoneren

Het bellen vanuit Spanje kan duur zijn. Met name als u gebruik maakt van de telefoon in uw hotel of belt met uw eigen mobiele telefoon. Controleer voordat uw afreist naar Spanje bij uw eigen mobiele netwerkprovider hoe de bereikbaarheid is in het gebied waar u verblijft en welke kosten verbonden zijn aan het versturen/ontvangen van sms-berichten, het gebruik van internetdata en belminuten. Wilt u voorkomen dat u voor onverwachte kosten komt te staan? Schakel data roaming uit op uw mobiele telefoon, hiermee voorkomt u dat applicaties op de achtergrond gebruik maken van de dure data. Bellen vanuit een straattelefoon kan alleen met een telefoonkaart (teletarjeta telefónica). Wilt u thuisblijvers contact met u laten opnemen in Spanje? Wijs hun dan op het landnummer van Spanje wel gedraaid moet worden vóór het telefoonnummer. Het landnummer voor Spanje is 0034.

Tijdsverschil

Spanje ligt in dezelfde tijdzone als Nederland. Er is dus geen tijdsverschil. Ook de zomer en de wintertijd lopen in Spanje gelijk met die van Nederland.

Voltage

De stopcontacten in Spanje hebben een voltage van 220 volgt. Normaliter passen onze West-Europese stekkers in de stopcontacten zonder het gebruik van een adapter.

2