Algemene informatie over Portugal

Een mild klimaat, 3000 zonuren per jaar en 850 km van de meest fantastische stranden langs de Atlantische Oceaan maken van Portugal de perfecte reisbestemming in alle jaargetijden. Dit land met de oudste grenzen van Europa biedt op een beperkt oppervlak een grote landschappelijke variatie, veel ontspanningsactiviteiten en een uniek cultureel erfgoed. De gastronomie, de uitstekende wijnen en de gastvrije bevolking vervolmaken het hoogwaardige toeristische aanbod.

Portugal ligt in het extreme zuidoosten van Europa en bestaat ook uit de twee eilandgroepen Madeira en de Azoren die in de Atlantische Oceaan liggen. Het klimaat in Portugal kan van regio tot regio zeer verschillen en wordt door het landschap reliëf, de breedtegraad en de nabijheid van zee beïnvloed, wat voornamelijk in de Algarve leidt tot milde winters. In de kustgebieden is de hitte gematigd door de invloeden van de zee. In de herfst zijn er veel zonnige dagen met milde temperaturen die, wanneer deze begin november nog voelbaar zijn, in de volksmond “St Maartenszomer” worden genoemd, vanwege de feestdag van deze heilige die op 11 november gevierd wordt.

Portugal heeft een bevolking van rond de 10 miljoen mensen. De hoogste bevolkingsdichtheid komt voor in de hoofdstad Lissabon en haar omgeving waar in totaal ca. 1.9 miljoen mensen leven. Over het algemeen hebben de plaatsen aan de kust een hogere bevolkingsdichtheid dan die in het binnenland. Het Portugese volk is grotendeels katholiek. Portugal is tegenwoordig een van de armste landen ter wereld maar behoort het ook tot de meest ontwikkelde landen ter wereld. Het ene hoeft dus niets met het andere te maken te hebben. Als u in Portugal bent is er maar weinig te merken van hoe arm het land eigenlijk is. De inwoners van het land zijn erg vriendelijk en gastvrij. Het enige waar het echt aan te merken is dat de prijzen er voor ons doen aan de lage kant zijn. Zeker in de minder toeristische gebieden liggen de prijzen erg laag.

Landschap & bevolking

Natuur

De natuur in Portugal kenmerkt zich door een eindeloze kustlijn met prachtige stranden en baaien; soms ruig, dan weer paradijselijk. Het binnenland van Portugal is net zo divers; mooie plekken in de bergen en heuvels, vlaktes en lagunes wisselen elkaar af. De Algarve lokt met haar kustlijn, witte en goudkleurige rotsen en azuurblauwe zee massa´s toeristen. In het binnenland bevindt zich het Parque Natural do Vale do Guardiana een heuvelachtig gebied waar veel zeldzame vogels gespot worden. Wilt u een citytrip naar de hoofdstad Lissabon met natuur combineren, bezoek dan vanaf de plaats Montijo het Estario do Tejo. In dit moerassige gebied laten 40.000 vogels zich observeren. Iets zuidelijker ligt het populaire schiereiland Setúbal en het Arrábida park, waar donkergroene bossen tot hagelwitte zandstranden reiken. Een minder toeristisch gebied bevindt zich in het noorden. Vier bergachtige natuurparken strekken zich uit langs de Spaanse grens. Om te onthaasten moet u in het Penada-Geres park zijn, waar herders nog schapen hoeden tussen oude dorpen. Watervallen stromen er over granieten rotsen en op de bergweiden bloeien bijzondere bloemen. In natuurpark Alvao kunt u mooie watervallen zien, zoals de 300 meter hoge Fisgas de Ermelo die ernaar beneden stort. De eilanden doen zeker niet onder voor het vaste land. De natuur op Madeira en de natuur op de Azoren maken dat deze eilanden ook behoren tot de mooiste plekken in Portugal. Het is moeilijk te zeggen wat het mooiste eiland van Portugal is, ieder eiland van de Azoren en Madeira heeft zijn eigen mooie plekjes. De Azoren hebben een extra publiekstrekker, in de oceaan rond de eilanden zwemmen walvissen en dolfijnen. Madeira is dan weer een van de beste gebieden om te wandelen in Portugal.

Cultuur & herkomst

De Portugese cultuur is verbonden met de geografische ligging en het historische traject van het land. Portugal is de oudste natie van Europa en de ligging aan zee heeft het land in de Ontdekkingsreizen geworpen. Het cultureel erfgoed wordt gekenmerkt door invloeden uit Afrika, Amerika, Azië en van volkeren die hier voor de stichting hebben gewoond, alsook door het vriendelijke, gastvrije karakter van de Portugezen. Portugal heeft 18 kernen die tot werelderfgoed zijn uitgeroepen, waaronder monumenten, historische stadscentra, landschappen immaterieel erfgoed. De wandtegel is alomtegenwoordig in de Portugese bouwkunst. In geen enkel ander land zijn zoveel gevels en binnenmuren van huizen, kerken, paleizen, e.d. Met wandtegels bekleed. De wandtegel is van moslimse afkomst. Er zijn diverse musea waar de geschiedenis van de wandtegel wordt verhaald. Maar eigenlijk hoeft u maar per trein door het land te reizen, steden te bezoeken of de metro in de hoofdstad te nemen om mooie voorbeelden van deze zo typische sierkunst te bewonderen. De Fado is sinds 2011 Immaterieel Erfgoed van de Mensheid. Jarenlang is de fado verbonden geweest met de naam Amália, maar vandaag de dag is de nieuwe generatie fadozangers erg uitgebreid. Er is niets beter dan een fadohuis met kaarslichten de emotie van de stemmen en de Portugese gitaar om de fado tot in het allerdiepste te voelen. Het fadomuseum in Lissabon is ook een goede plek om meer te leren over deze zo typische Portugese muziek.

Taal

In Portugal is Portugees is de officiële taal. In toeristische gebieden kan men over het algemeen wel met Engels terecht en ook de jongere generatie Portugezen spreekt steeds beter Engels. In sommige gevallen spreekt men ook Duits of Frans. In de specifieke Nederlands bars en restaurants wordt er uiteraard Nederlands gesproken.

NederlandsProtugees
Halloolá
GoedemorgenBom dia
Tot ziensAdeus
Alstublieft (in vraagvorm)Por favor
Dank uObrigado
JaSim
NeeNao
Nederlands (Hollands)Holandês
Nederlander (Hollander)Holandês
Kunt u Nederlands spreken?Você pode falar holandês
Kunt u Engels spreken?Você pode falar Inglês
Ik weet het nietEu nao sei
Ik heet....Meu nome...
Hoe heet jij?Qual o seu nome?

 

Eten & drinken

De Portugese keuken is heel interessant. Ze bevat een grote verscheidenheid aan producten en invloeden. Met haar lange kustlijn is Portugal op de eerste plaats een land van vis: van sardines en van bacalhau in het bijzonder. Voor de Portugezen is de stokvis of bacalhau (kabeljauw) de absolute topper, omdat hij op zoveel manieren bereid kan worden. Volgens een spreekwoord zijn er “365 recepten met kabeljauw, één voor elke dag van het jaar” en dat klopt zeker! Maar in dit land zijn er meer dan visrijke kusten. Ook varkensvlees is een favoriet ingrediënt in de Portugese keuken. Er zijn milde valleien met een rijke groenteteelt in het binnenland. Er gaat ook een gerucht dat de Portugezen behoren tot de grootste rijsteters in Europa. De verschillende regio´s kennen veel gerechten gemaakt van producten uit de eigen streek. Dat wordt benadrukt door verschillende culinaire bijnamen. Zo heten de inwoners van Lissabon Alfachinas” (sla-eters) en de bewoners van Porto Tripeiros” (pens-eters). Vooral door de ligging van Portugal, aan zee, is het land van oudsher een zeevarende natie. De Portugese zeevaarders en ontdekkingsreizigers hebben van hun expedities koffie, thee, ananas, tomaten en aardappelen meegebracht. Ze haalden al vroeg suiker mee uit Noord-Afrika en Turkije.

Portugal heeft ook ander schatten; heerlijke wijnen en een rustieke maar tegelijkertijd ook exotische keuken, die getuigt van het koloniale verleden van het land. Je voelt er Afrika en Brazilië in, maar evenzeer de bezetting door de Romeinen en nadien door de Moren. Kruiden en specerijen (kruidnagel, kaneel, piment, pepers, saffraan) haalden ze uit het Oosten. De keuken krijgt een exotische tint door de vele kruiden zoals peper, kerrie, paprika, verse koriander en het hete piri-piri. Verder wordt er veel olijfolie en knoflook gebruikt. Hierdoor is de Portugese keuken heel gevarieerd. Stenen potten en de luchtdichte, wokachtige koperen pot genaamd “Cataplana” zorgen voor een speciaal aroma aan de gerechten. De Portugese wijnen zijn ok erg bekend en buiten zijn het vooral de port, vinho verde, en madeira.

Weer & klimaat

Portugal is over het algemeen wat koeler dan Spanje vanwege het koelere zeewater van de Atlantisch Oceaan. Het westen van het land heeft een zeeklimaat en het zuiden (de Algarve) een Middellands zeeklimaat. Portugal is dan ook niet voor niets een populair vakantieland.

In de zomermaanden valt er in Portugal vrij weinig neerslag. Met enkele tientallen millimeters gemiddeld per maand heeft u het dan al snel gehad. Vooral in de Algarve is de totale hoeveelheid neerslag in de zomermaanden erg laag. Op jaarbasis valt er in sommige streken in Portugal erg weinig neerslag. Gemiddeld wordt het in Portugal niet zo heet als bijvoorbeeld de omgeving van Sevilla in Spanje, maar ook hier kunnen uitschieters richting de 40 graden voorkomen. Vooral in het binnenland en het oostelijke deel van de Algarve kunnen in juli en augustus te maken krijgen met hoge temperaturen van 35 tot 40 graden. Langs de kust is de hitte over het algemeen goed te verdragen.

De winter zijn mild, zeker langs de kustgebieden. In de Algarve valt geen sneeuw in de winter en ligt de temperatuur overdag vaak rond de aangename lenteachtige temperaturen van zo een 15 tot 18 graden. Geen bikini - weer maar wel aangenaam.

De Azoren die een stuk ten westen van het vaste land van Portugal liggen zijn van belang voor het weer bij ons. In de zomer bepaalt de kracht en de grootte van het hogedrukgebied boven de Azoren het zomerweer voor een groot deel van Europa. Op de Azoren zelf is het onder invloed van de golfstroom vrijwel altijd lenteachtig met temperaturen overdag tussen de 16 en 24 graden.

Het eiland Madeira wordt het eiland van de eeuwige lente genoemd omdat er altijd een aangename temperatuur heerst waarbij het zelden te warm wordt. In de periode oktober tot mei vat er voldoende neerslag, zeker in het noorden van het eiland. Verderop ziet u bij elke regio een specifieke klimaat tabel. 

Reisdocumenten

Voor je reis naar Portugal dien je in het bezit te zijn van onderstaande vereisten voor een ongelimiteerd verblijf:

  • Een paspoort óf nationale identiteitskaart met een geldigheid gedurende je verblijf

Geldzaken

Fooien

Het geven van fooien is vrij normaal in Portugal. Werknemers in de toeristische sector vullen hiermee hun vrij lage basisloon aan. Een goede richtlijn is om naar boven af te ronden naar een bedrag dat ongeveer 5 tot maximaal 10 procent boven de rekening ligt. Hetzelfde geldt voor taxichauffeurs.

Valuta

In Portugal kan gewoon met de Euro betaald worden. In de toeristische gebieden kunt u met de meeste creditcards en pinpassen betalen. In kleine, traditionele winkels en op de markten zult u vaak contant moeten betalen.

Gezondheid & vaccinaties

Heb ik vaccinaties nodig voor Portugal?

Vaccinaties zijn voor Portugal niet verplicht of echt noodzakelijk. Er worden voor deze bestemmingen geen specifieke vaccinaties geadviseerd.

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl op een rijtje:

  • Vaccinatie aan huis door erkende artsen;
  • Ook 's avonds en in het weekend;
  • Thuisvaccinatie.nl is niet duurder dan je huisarts of de GGD;
  • Je vaccinaties worden vaak vergoed door je zorgverzekeraar.

Loop ik risico op malaria in Portugal?

Nee. De muggen in Portugal verspreiden geen malaria. Muggenbeten zijn hoogstens vervelend maar verder ongevaarlijk. Wil je tijdens je verblijf in Portugal toch muggenbeten voorkomen? Enkele tips:

  • Draag bedekkende kleding;
  • Gebruik een mugwerend middel met DEET;
  • Slaap onder een muskietennet.

Welke gezondheidsrisico’s zijn er nog meer in Portugal?

Reizigersdiarree komt wereldwijd voor. Dit is vooral een vervelende reizigersziekte.

In Portugal zijn verder geen specifieke infectieziekten waar reizigers rekening mee dienen te houden. Het is echter altijd raadzaam om voor een goede persoonlijke hygiëne en voedselhygiëne te zorgen

Verkeer

Belangrijk om te weten

Ambassade/ Consulaat van Portugal in Nederland

Portugese Ambassade Nederland
Zeestraat 74
2518 AD Den Haag
Telefoon: +31 (70) 363 0217
Fax: +31 (70) 361 5589

Internet

Het mobiele netwerk in Portugal is zo goed als overal uitstekend; je hebt bijna overal in de regio stabiele dekking. Dit geldt ook voor het 3G en 4G netwerk. Er zijn in Portugal behoorlijk wat restaurants en cafés te vinden waar gratis wifi wordt aangeboden. In de meeste gevallen gaat het niet om versleutelde netwerken waar iedereen gebruik van kan maken. Dit heeft weer als nadeel dat het niet echt veilig is. Voor sommige hotels is de wifi nog steeds een bron van extra inkomsten, maar er zijn tegenwoordig steeds meer hotels te vinden die gratis wifi aanbieden op de kamer.

Nederlandse Ambassades en Consulaten in Portugal

Ambassade in Lissabon
Avenida Infante Santo, 43-5
1399-011 Lisboa
Telefoon: +351 2139 14900
Fax: +351 2139 14950

Reistijd

Het hoogseizoen loopt van mei t/m augustus. Gedurende die maanden valt er bijna geen neerslag en is het er warm (gemiddeld 23 tot 27 graden) door de grote zonzekerheid. Hierdoor is ook de hoeveelheid UV- straling erg hoog, dus zijn goede maatregelen tegen verbranding noodzakelijk. In de winter ligt de gemiddelde temperatuur rond de 16 graden.

Telefoneren

In de openbare telefooncellen kan gebeld worden met munten of speciale kaarten, die u kunt kopen in de winkels van MEO, bij postkantoren en bij sommige kiosken of tabakswinkels (de verkoop ervan wordt aangegeven). Het bellen vanuit Portugal kan duur zijn. Met name als u gebruik maakt van de telefoon in uw hotel of belt met uw eigen mobiele telefoon. Controleer voordat uw afreist naar Portugal bij uw eigen mobiele netwerkprovider hoe de bereikbaarheid is in het gebied waar u verblijft en welke kosten verbonden zijn aan het versturen/ontvangen van sms-berichten, het gebruik van internetdata en belminuten. Wilt u voorkomen dat u voor onverwachte kosten komt te staan? Schakel data roaming uit op uw mobiele telefoon, hiermee voorkomt u dat applicaties op de achtergrond gebruik maken van de dure data. Wilt u thuisblijvers contact met u laten opnemen in Portugal? Wijs hun dan op het landnummer van Portugal wel gedraaid moet worden vóór het telefoonnummer. Het landnummer voor Portugal is 00351.

Tijdsverschil

In Portugal is het 1 uur vroeger dan in Nederland. Dit geldt zowel voor de wintertijd als voor de zomertijd.

Vluchtinformatie

De vluchttijd van Nederland naar Faro is ongeveer 2 uur en 45 minuten vliegen.

Voltage

De stopcontacten in Portugal hebben een voltage van 220V. Normaliter passen onze West-Europese stekkers in de stopcontacten zonder het gebruik van een adapter.

2