Algemene informatie over Malta

Malta is het grootste eiland en het culturele, commerciële en administratieve centrum. Hier kan je beide zijden van de millennia met een ruim aanbod van dingen ontdekken. En waar je ook gaat, het landschap en de architectuur zorgen voor een spectaculaire achtergrond. De kleuren zijn opvallend, honingkleurige steen tegen het diepste blauw van de Middellandse Zee.

Malta wordt beschreven als een groot openluchtmuseum. Wat het uniek maakt is dat zo veel van het verleden zichtbaar is. Duik in de prehistorie van het eiland, in de voetsporen van Paulus of zie waarde ridders van St. John hun beroemde veldslagen uitvochten.

Landschap & bevolking

Natuur

Dankzij het gunstige klimaat (gemiddelde regenval van 578mm per jaar en een gemiddelde zomertemperatuur van 30°C) vormen de Maltese eilanden de ideale plek voor buitenactiviteiten. Weg van de drukte van de steden, bezitten de Maltese eilanden mooie stukken natuur om te verkennen – sommige plekken zijn nog nauwelijks door de twintigste eeuw beïnvloed. Een groot gedeelte van de natuur ligt bezaaid met overblijfselen van de oudste menselijke bouwwerken ter wereld, wat een gewone wandeling extra interessant maakt. De eerste regenbuien na een lange, hete zomer brengen het landschap tot leven met een verbazingwekkende hoeveelheid bloemen. Van half november tot half mei baden de eilanden in een weelderig groen met velden vol groenten en bermen vol venkel, klavertjes, wilde irissen en mirte. De eilanden hebben wandelaars de prachtigste vergezichten in het Middellandse Zeegebied te bieden. Het eerste wat je moet doen is beslissen wat voor uitzicht je het liefste hebt – steile kliffen waar de golven tegenaan beuken, het rotsachtige terrein van de garrigue (met veel struiken en kreupelhout) of verborgen groene valleien. Onderweg kom je mysterieuze prehistorische plaatsen tegen, grotkapellen en afgelegen paleizen van de ridders. Een van de beste wandelingen loop langs Dingli Cliffs. Het is echt enorm spectaculair om vanaf het hoogste punt in Malta, waar het land 220 meter loodrecht naar beneden loopt, de zon onder te zien gaan boven de zee. Het uitzicht vanaf de kliffen , die vernoemd zijn naar de beroemde zeventiende-eeuwse Maltese architect Tommaso Dingli, is adembenemend. Voor degenen die een iets grotere uitdaging zoeken, bieden de eilanden een aantal mooie rotswanden waar klimliefhebbers zich kunnen uitleven. Trek je wandelschoenen aan, huur een mountainbike en verruil de dorpspleinen voor smalle boerenpaadjes. Je komt in een tijdloos landschap terecht, waar je zelfs in het hoogseizoen vrijwel alleen zult zijn. Er is veel om te ontdekken, van oude boerderijen en wegkapelletjes tot spectaculaire zeezichten. De eilanden zijn nauwelijks groot genoeg om er echt te verdwalen en er is altijd wel een vriendelijke Maltees die je de weg weet te wijzen.

Cultuur & herkomst

Met hun ruim 7000 jaar geschiedenis zitten de Maltese eilanden vol cultuur en erfgoed. Dit rijke erfgoed, uniek in het Middellandse Zeegebied, blijkt uit de architectuur en de kunstcollecties van het land. Er zijn enorm veel plekken vol cultureel erfgoed om te ontdekken: voorbeelden zijn het Grootmeesterpaleis, een zestiende-eeuws meesterwerk, de ‘Sacra Infermeria’ dat nu een modern conferentiecentrum is, en het St. James Centre for Creativity, een fantastisch gerestaureerde burcht waar moderne kunst aan de originele oneffen muren van de herontdekte ruimten hangt. In deze bouwwerken komen heden en verleden op een prachtige manier samen.

Kunst heeft altijd een grote rol gespeeld in de Maltese cultuur en doet dat nog steeds, getuige de vele culturele evenementen die er op de agenda staan. Het Nationale Museum voor Schone Kunsten, gehuisvest in een uitbundig rococogebouw uit 1570, heeft een fantastische kunstcollectie, met werken uit de vroege Renaissance tot hedendaagse kunst.

Zowel gevestigde als aankomende kunstenaars krijgen ondersteuning en hun werken worden in openbare ruimten tentoongesteld. Er is dan ook bijna altijd wel ergens een tentoonstelling gaande.

Theater en muziek zijn ook erg populair op de eilanden. De vele theaters en openluchtpodia bieden een uitgebreid programma van toneelstukken, musicals, opera’s, klassieke en popconcerten.

Taal

Op Malta spreekt men Maltees en Engels. Beide talen zijn officiële talen op Malta. Het Maltees is van oorsprong een Semitische taal. Voorbeeld van andere Semitische talen zijn het Arabisch, Amhaars, Ethiopisch, Fenisisch, Hebreeuws en Syrisch. In tegenstelling tot deze andere Semitische talen, bestaat het Maltees in geschrift uit het Latijnse alfabet. Hetzelfde alfabet als wij in West-Europa gebruiken dus. Om bepaalde klanken te kunnen schrijven zijn er echter wel enkele letters toegevoegd. Het Maltese alfabet kent daardoor 29 in plaats van 26 tekens.

NederlandsMaltees
HalloMerhba
Hoe heet je?X'jismek?
Ik heet...Jismni...
Hoe gaat het?Kif int?
Goed, bedanktTaijeb, grazzi!
JaIva
NeeLe
AlstublieftJekk joghgbok
Dank uGrazzi
PardonSkuzi! | Skuzani!
GoedemorgenBongu | L-ghodwa t-tajba
GoedendagIl-Gurnata it-Tajba
GoedenavondBonswa | Il-Lelja-it-tajba
Spreekt u Engels?Titkellem bi-Ingliz?
Ik begrijp het nietMi'inix nifhem

 

Eten & drinken

Net als de cultuur van Malta is ook de keuken een mengelmoes van diverse keukens. De Maltese keuken is duidelijk onderdeel van de mediterrane keukens. De gerechten zijn over het algemeen vrij simpel met vooral elementen uit de Italiaanse, Spaanse, Griekse, Turkse en Noord-Afrikaanse keuken. Als je kijkt naar het aanbod van restaurants dan zie je een flinke vertegenwoordiging van Italiaanse restaurants. Je kunt praktisch op iedere hoek van de straat genieten van pasta, bruchette of pizza. Verder een redelijk groot aanbod van mediterrane restaurants waarbij verse visgerechten vrij prominent op de menukaart staan. Er is het hele jaar door een ruim aanbod van verse vis. Vooral zwaardvis, zeebaars en de rode barbeel zie je veelvuldig terug binnen de menu’s. in het najaar wordt daar lampuki aan toegevoegd. Deze goudmakreel (mahi-mahi of dorade zijn internationale namen) wordt van augustus tot november in de wateren rond Malta gevangen door de vissers op hun Iuzzu, de kenmerkende traditionele Maltese vissersbootjes. Naast verse vis staan producten zoals geitenkaas, lokale ravioli (ravjul), gerechten met konijn en stoofgerechten met vlees veelvuldig op de Maltese menukaart. De afgelopen jaren is er vanuit de toeristen een toegenomen belangstelling voor traditioneel Maltees eten. Dit heeft geresulteerd in een enorme toename van het aantal Maltese in toeristenplaatsen zoals St. Julians, Marsaxlokk en Bugibba/Qawra.

Op Malta kun je vrijwel alle dranken kopen die je in Nederland ook ziet. Op het gebied van gedistilleerde dranken is het aanbod iets anders. Je merkt duidelijk dat het aanbod van likeuren en vodka’s redelijk op de Britten gericht is. Voor sterke drank geldt dat de prijzen zowel in de supermarkten als in de horeca gemiddeld iets lager liggen dan in Nederland. In de wijk Paceville in St. Julians vind je barretjes waar alcoholische dranken tegen soms belachelijke lage prijzen aangeboden worden. Dit zijn de etablissementen waar men het meer moet hebben van toeristen die zich flink vol komen gooien dan van kwaliteit. De sterke drank die goedkoop geschonken wordt bestaat vrijwel nooit uit de grote merken maar vrijwel altijd uit een goedkoop alternatief.

Weer & klimaat

Het land Malta ligt onder Italië en heeft een mediterraan klimaat. Droge warme zomers en milde natte winters zijn de kenmerken van het eiland. In de wintermaanden is er vaak ook sprake van een redelijk straffe wind waardoor het toch guur aan kan voelen. Gedurende de zomermaanden valt er vrijwel geen neerslag en staat er minder wind. Bezoekers ervaren Malta in de zomer als dor, droog en warm. In de periode juni tot en met september is het ook ’s avonds nog lang warm in Malta en bereikt de thermometer vaak pas na middernacht waardes onder de 25 graden.

Sirocco

In de zomer kan de sirocco opsteken. Dit is een woestijnwind die zeer warme lucht naar Malta brengt waardoor het onaangenaam heet kan worden. Deze windstroming kan dagenlang aanhouden.

MaandMax. tempMin. tempZonuren p.d.Neerslag p.m.Neerslag mm p.m.Zee temp.
Januari1595961-10016
Februari1596831-6016
Maart17107831-6015
April1912866-3016
Mei23151026-3018
Juni2719110nihil21
Juli3021120nihil24
Augustus3122110nihil26
September29209331-6025
Oktober24177761-10023
November20146861-10021
December17115961-10018

 

Reisdocumenten

Voor je reis naar Malta dien je in het bezit te zijn van de volgende reisdocumenten:

  • Een geldig paspoort óf een geldige nationale identiteitskaart

Geldzaken

Fooien

Een fooi van ongeveer 10% over een restaurantrekening of in een bar is normaal als er nog geen bedieningsgeld berekend is.

Geldautomaten

Pinnen kun je op diverse plekken op Malta. Met name het verstedelijkt gebied op het eiland Malta (o.a. Valletta, Sliema, St. Julians) is voldoende voorzien van geldautomaten.

Valuta

Sinds 2008 betaal je in Malta met de Euro. Heb je nog Maltezer ponden in je bezit? Deze worden in Malta niet meer geaccepteerd als wettig betaalmiddel.

Gezondheid & vaccinaties

Vaccinaties beschermen je tegen diverse infectieziekten die op Malta voorkomen. Deze infectieziekten kunnen niet alleen je vakantie bederven, maar ook impact op je leven hebben. Ga daarom altijd goed beschermd op reis! Of je voor Malta vaccinaties nodig hebt, hangt af van je gezondheidssituatie, de verblijfsduur, de gebieden die je bezoekt en je accommodatie op Malta. Hieronder lees je welke vaccinaties Malta vereist en welke inentingen worden geadviseerd. Maak vandaag nog een afspraak bij Thuisvaccinatie.nl om je benodigde vaccinaties voor Malta te halen.

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl op een rijtje:

  • Vaccinatie aan huis door erkende artsen;
  • Ook 's avonds en in het weekend;
  • Thuisvaccinatie.nl is niet duurder dan je huisarts of de GGD;
  • Je vaccinaties worden vaak vergoed door je zorgverzekeraar.

Welke vaccinaties zijn verplicht voor Malta?

De gele koorts vaccinatie is alleen verplicht wanneer je Malta wilt inreizen vanuit een land waar gele koorts voorkomt. Deze ziekte komt alleen in Afrika en Zuid-Amerika voor. Op Malta komt geen gele koorts voor. Als je vanuit Nederland naar Malta reist, en onderweg niet in een gele koorts land komt, is de gele koorts vaccinatie voor je niet verplicht. Naast de in sommige gevallen verplicht gele koorts vaccinatie, worden er verder geen inentingen voor Malta geadviseerd.

Loop ik risico op malaria op Malta?

Nee. De muggen op Malta verspreiden geen malaria. Wil je tijdens je verblijf op Malta toch muggenbeten voorkomen? Enkele tips:

  • Draag bedekkende kleding;
  • Gebruik een mug wereld middel met DEET;
  • Slaap onder een muskietennet.

Welke gezondheidsrisico’s zijn er nog meer op Malta?

Op Malta dien je ook rekening te houden met de volgende infectieziekten:

  • Reizigersdiarree komt wereldwijd voor. Dit is vooral een vervelende reizigersziekte.

Verkeer

Belangrijk om te weten

Ambassade / Consulaat van Malta in Nederland

Ambassade van de Republiek Malta
Ambassadeur: Z.E. de heerJoseph Cole
Carnegielaan 4-14
2517KH ’s-Gravenhage
Telefoon: 070 – 356 1252
Fax: 070 – 346 4796
E-mail: maltaembassy.thehague@gov.mt

Internet

Het aantal internetcafés begint langzaamaan weer af te nemen. Dat komt omdat de internetverbindingen in hotels en appartementen sneller en goedkoper worden. Ook mobiel internet concurreert tegenwoordig met de zogenaamde cybercafés.

Nederlandse Ambassades en Consulaten in Italië

Nederlandse Ambassade
Ambassadeur: Mr. Robbert Jan Gabriolse
Malta Whitehall Mansions
3rd Floor TaXbiex Seafront TaXbiex
XBX 1026 Malta
Telefoon: +356 21 31 39 80
Fax: +356 21 31 39 90
E-mail: val@minbuza.nl
Website: www.malta.nlambassade.org

Reistijd

De beste reistijd voor Malta is mei, juni en september. De laagste maximale gemiddelde temperatuur op Malta is 15°C, de hoogste is 31°C. Een lekker warm land, misschien wel té warm in de zomer. De zon schijnt dan twaalf uur per dag en door de sirocco, een warme woestijnwind, voelt het nog warmer aan. Het is dan ook aan te raden vóór de hitte op reis te gaan.

Telefoneren

Bellen in het buitenland met je mobiele telefoon kan een redelijk kostbare zaak zijn. Raadpleeg daarom voor vertrek eerst goed de roamingtarieven bij je provider. Als je veel gebeld wordt moet je overwegen een lokale prepaid kaart te kopen. Gebeld worden kost dan in de regel niets.

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil tussen Nederland en Malta. Omdat de zomertijd ook in Malta gebruikt wordt tijdens dezelfde periode als bij ons is er ook in de zomer geen tijdsverschil.

Vluchtinformatie

Met het vliegtuig tussen Amsterdam en Malta vliegen duurt bijna 3 uur.

Voltage

Malta kent een netwerk met een spanning van 240 volt. Vrijwel alle apparaten die voor de Nederlandse markt bestemd zijn, kun je daar zonder problemen op aansluiten. Wel moet je er rekening mee houden dat je op veel plekken de drie-pins Britse stopcontacten tegenkomt. Een adapter (reisstekker) is dan nodig om apparaten met Nederlandse/Europese stekkers te kunnen gebruiken.

2